Vitaminai uogose

VITAMINAS A – tai riebaluose tirpūs vitaminai, kuriuos sudaro retinolis, retinilo acetatas, retinilo palmitatas ir beta karotenas. Vitaminas A labai svarbus ir reikalingas kiekvienam žmogui: augimui ir vystymuisi, geros imuninės sistemos palaikymui, normaliam plaukų, odos, nagų, kaulų, dantų ir dantenų būklės palaikymui, regėjimo stiprinimui. Šis vitaminas taip pat padeda tinkamai funkcionuoti širdžiai, plaučiams, inkstams ir kitiems žmogaus organams, vitamino antioksidantinės savybės saugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų žalos.

Vitamino A trūkumas gali būti labai žalingas ar netgi mirtinas – negaunant pakankamos jo dozės suprastėja rega (ypač tamsoje), išblykšta, sausėja ir pleiskanoja oda, atsiranda spuogų, lūžinėja nagai, silpsta plaukai, gali vystytis anemija, padidėti įvairių infekcijų rizika, sustiprėti nuovargis, gali sulėtėti vaikų augimas.

Labai dažnai vitamino A pritrūksta tiesiog dėl nevisavertės mitybos, todėl svarbu stengtis į kasdienės mitybos racioną įtraukti produktus, kuriuose gausu vitamino A. Vitaminą A padeda pasisavinti vitaminas C ir E. Ieškantiems produktų, kuriuose būtų vitamino A, rekomenduojame vartoti mūsų gaminamus vertingus įvairių uogų miltelius.

Produkte esantys vitaminų kiekiai gali skirtis nuo lentelėje pateiktų duomenų, lentelė yra informacinio pobūdžio, sudaryta remiantis uogose esančiu medžiagų vidurkiu.

Vitamino A paros norma (% / 10 g uogų miltelių):

UOGOS VITAMINO A PAROS NORMA %
Šaltalankių milteliai 28 %
Vyšnių milteliai 9,12 %
Juodųjų serbentų milteliai 5 %
Gervuogių milteliai 1,59 %
Spanguolių milteliai 0,39 %
Raudonųjų serbentų miltleiai 0,26 %
Aviečių milteliai 0,24 %
Braškių milteliai 0,17 %
Mėlynių milteliai 0,15 %
Žemuogių milteliai 0,005 %

Rekomenduojama vitamino A paros norma suaugusiesiems yra 900 mikrogramų (µg) vyrams ir 700 µg moterims.

VITAMINAS B

Vitaminai B – tai visa grupė vandenyje tirpių vitaminų, kurių teigiamas poveikis žmogui turėtų būti vertinamas atskirai (B1, B2, B5, B6, B9).

B1 vitaminas: padeda palaikyti normalią nervų sistemos veiklą, gerina apetitą ir virškinimo veiklą.

B2 vitaminas: padeda palaikyti tinkamą odos ir gleivinių funkcijas, reguliuoja skydliaukės ir odos riebalinių liaukų veiklą, skatina plaukų ir nagų augimą.

B3 vitaminas: padeda sumažinti cholesterolio kiekį, yra būtinas energijos metabolizmui.

B5 vitaminas: padeda normalizuoti cukraus kiekį kraujyje, dalyvauja antikūnų, hemoglobino, cholesterolio ir kai kurių hormonų sintezėje. Taip pat skatina greitesnį žaizdų gijimą, padeda palaikyti sveiką odos būklę.

B6 vitaminas: reikalingas nervų sistemos funkcijai palaikyti, saugo inkstus nuo akmenų susidarymo. Šis vitaminas būtinas vitamino B12 ir magnio pasisavinimui.

B9 vitaminas: gali palengvinti depresijos simptomus, dalyvauja palaikant gerą kepenų veiklą, stabdo širdies ligų išsivystymą.

Trūkstant B grupės vitaminų, žmogus gali jausti diskomfortą, būti prastesnės sveikatos ir emocinės būsenos.

B grupės vitaminų neretai  pritrūksta dėl netinkamos mitybos, todėl į savo kasdienės mitybos racioną svarbu įtraukti produktus, kuriuose būtų gausu šių vitaminų. Rekomenduojame vartoti mūsų gaminamus vertingus įvairių uogų miltelius.

Produkte esantys vitaminų kiekiai gali skirtis nuo lentelėje pateiktų duomenų, lentelė yra informacinio pobūdžio, sudaryta remiantis uogose esančiu medžiagų vidurkiu.

Bendras B grupės vitaminų (komplekso) paros norma (% / 10 g uogų miltelių):

UOGOS VITAMINO B1 PAROS NORMA %
Juodųjų serbentų milteliai 4 %
Bruknių milteliai 4 %
Raudonųjų serbentų milteliai 3,38 %
Aviečių milteliai 2,64 %
Mėlynių milteliai 2,5 %
Vyšnių milteliai 2,47 %
Braškių milteliai 2,01 %
Šaltalankių milteliai 2 %
Gervuogių milteliai 1,68 %
Spanguolių milteliai 0,98 %
Žemuogių milteliai 0,03 %
UOGOS VITAMINO B2 PAROS NORMA %
Juodųjų serbentų milteliai 4 %
Raudonųjų serbentų milteliai 3,88 %
Vyšnių milteliai 3,08 %
Bruknių milteliai 3 %
Aviečių milteliai 2,94 %
Šaltalankių milteliai 2,8 %
Mėlynių milteliai 2,31 %
Gervuogių milteliai 1,98 %
Braškių milteliai 1,72 %
Spanguolių milteliai 1,54 %
Žemuogių milteliai 0,05 %
UOGOS VITAMINO B3 PAROS NORMA %
Mėlynių milteliai 3,88 %
Gervuogių milteliai 3,03 %
Bruknių milteliai 3 %
Vyšnių milteliai 2,5 %
Braškių milteliai 2,42 %
Žemuogių milteliai 2,22 %
Juodųjų serbentų milteliai 2 %
Spanguolių milteliai 0,63 %
Raudonųjų serbentų milteliai 0,63 %
UOGOS VITAMINO B5 PAROS NORMA %
Bruknių milteliai 48 %
Juodųjų serbentų milteliai 8 %
Aviečių milteliai 6,59 %
Gervuogių milteliai 5,51 %
Žemuogių milteliai 5 %
Mėlynių milteliai 3,2 %
Šaltalankių milteliai 3 %
Vyšnių milteliai 2,86 %
Braškių milteliai 2,49 %
Raudonųjų serbentų milteliai 1,3 %
UOGOS VITAMINO B6 PAROS NORMA %
Šaltalankių milteliai 5,5 %
Juodųjų serbentų milteliai 5 %
Raudonųjų serbentų milteliai 5 %
Mėlynių milteliai 4,62 %
Braškių milteliai 3,61 %
Vyšnių milteliai 3,37 %
Žemuogių milteliai 3 %
Gervuogių milteliai 2,3 %
Bruknių milteliai 1 %
UOGOS VITAMINO B12 PAROS NORMA %
Bruknių milteliai 5 %
UOGOS VITAMINO B9 PAROS NORMA %
Braškių milteliai 6 %
Gervuogių milteliai 6 %
Aviečių milteliai 5,28 %
Žemuogių milteliai 5 %
Šaltalankių milteliai 2,3 %
Raudonųjų serbentų milteliai 2,3 %
Vyšnių milteliai 2 %
Mėlynių milteliai 1,5 %
Bruknių milteliai 1 %
Spanguolių milteliai 0,23 %

Rekomenduojamos vitaminų B – paros normos suaugusiajam: B1 – 1,1 mg; B2 – 1,4 mg; B3 – 16 mg; B5 – 6mg; B6 – 1,4 mg; B9 – 200 µg.

Vitaminas C – tai vandenyje tirpūs vitaminai, kuriuos sudaro L-askorbo rūgštis, natrio L-askorbatas, kalio L-askorbatas ir magnio L-askorbatas. Šis vitaminas labai reikalingas žmogui: jis veikia kaip antioksidantas, saugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio, stiprina kraujagyslių sieneles, padeda išvengti aterosklerozės, gali padėti išvengti širdies ir kraujagyslių ligų, efektyviai dalyvauja šalinant iš organizmo sunkiuosius metalus. Moksliškai įrodyta, kad vitaminas C stiprina organizmo atsparumą infekcijoms, skatina žaizdų gijimą, padeda organizmui įsisavinti geležį. Taip pat šis vitaminas dalyvauja kolageno gamyboje jungiamajame audinyje, kuris reikalingas sveikų dantų, kremzlių, kaulų struktūrai užtikrinti.

Vitamino C  trūkumas gali būti žalingas žmogaus organizmui: gali pradėti varginti apetito stoka, dantenų kraujavimas, odos sausėjimas, kamuoti silpnumas ar depresija. Trūkstant vitamino C, vyrams gali išsivystyti nevaisingumas.

Dažnai vitamino C pritrūksta dėl netinkamos mitybos, todėl svarbu produktus, kuriuose gausu vitamino C, įtraukti į savo kasdienės mitybos racioną. Ieškantiems produktų, kuriuose būtų vitamino C, rekomenduojame vartoti mūsų gaminamus vertingus įvairių uogų miltelius.

Produkte esantys vitaminų kiekiai gali skirtis nuo lentelėje pateiktų duomenų, lentelė yra informacinio pobūdžio, sudaryta remiantis uogose esančiu medžiagų vidurkiu.

Vitamino C paros norma (% / 10 g uogų miltelių):

UOGOS VITAMINO C PAROS NORMA %
Šaltalankių milteliai 222 %
Juodųjų serbentų milteliai 218 %
Žemuogių milteliai 80 %
Braškių milteliai 65,33 %
Mėlynių milteliai 49 %
Raudonųjų serbentų milteliai 46 %
Aviečių milteliai 29 %
Gervuogių milteliai 23,31 %
Spanguolių milteliai 15 %
Bruknių milteliai 12 %
Vyšnių milteliai 11,11 %

Rekomenduojama vitamino C paros norma suaugusiesiems yra 90 mg vyrams ir 75 mg moterims.

Vitaminas E – tai riebaluose tirpus vitaminas, kurį sudaro tokoferolis, D-alfa-tokoferolis ir DL-alfa-tokoferolis. Šis vitaminas labai reikalingas ir naudingas žmogaus sveikatai: gali padėti užtikrinti normalią raudonųjų kraujo kūnelių ir raumenų audinių būklę, saugoti ląstelių membranas nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio, slopinti vėžinių junginių susidarymą žarnyne, saugoti riebalų rūgštis nuo oksidacijos, plaučius nuo išorės teršalų, reguliuoti vitamino C ir DNR sintezę. Moksliškai įrodyta, kad reguliarus vitamino E vartojimas gali sumažinti krūties vėžio riziką. Taip pat šis vitaminas saugo arterijas nuo kalkėjimo, mažina trombų susidarymą, dalyvauja hormonų reguliacijoje, stiprina imunitetą, saugo odos ląsteles nuo kenksmingo ultravioletinių spindulių poveikio.

Vitamino E  trūkumas gali nebūti itin stipriai jaučiamas, tačiau jį patariama vartoti sergant įvairiomis ligomis, tokiomis kaip  vaginitas, endometriozė, ateroskleroze, prostatos adenoma, taip pat kai yra padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje, pablogėjusi galūnių kraujotaka, nusilpusi imuninė sistema.

Dažnai vitamino E pritrūksta dėl netinkamos mitybos, todėl svarbu rinktis produktus, kuriuose gausu vitamino E, ir įtraukti juos į savo kasdienės mitybos racioną. Ieškantiems produktų, kuriuose būtų vitamino E, rekomenduojame vartoti mūsų gaminamus vertingus įvairių uogų miltelius.

Produkte esantys vitaminų kiekiai gali skirtis nuo lentelėje pateiktų duomenų, lentelė yra informacinio pobūdžio, sudaryta remiantis uogose esančiu medžiagų vidurkiu.

Vitamino E paros norma (% / 10 g uogų miltelių):

UOGOS VITAMINO E PAROS NORMA %
Šaltalankių milteliai 33 %
Spanguolių milteliai 9 %
Gervuogių milteliai 7,88 %
Juodųjų serbentų milteliai 7 %
Aviečių milteliai 6 %
Žemuogių milteliai 5 %
Braškių milteliai 1,93 %
Raudonųjų serbentų milteliai 0,66 %
Vyšnių milteliai 0,47 %

Rekomenduojama vitamino E paros norma tiek suaugusiajam, tiek vaikui –  yra 15 mg.

Vitaminas K – tai riebaluose tirpus vitaminas, kurį sudaro filochinonas ir menachinonas. Šis vitaminas itin svarbus ir reikalingas kiekvienam žmogui: jis gali padidinti kaulų tankumą ir tokiu būdu sumažinti kaulų lūžių riziką, skatina kalcio patekimą į kaulus, kaulinio audinio susidarymą, mažina kaulų retėjimą ir skatina greitesnį žaizdų gijimą. Įrodyta, kad vitaminas K labai svarbus norint palaikyti gerą kepenų veiklą – tik šio vitamino dėka kepenys gali gaminti kraujo krešėjimui būtinus kraujo baltymus. Didelę dalį vitamino K pagamina žarnyno bakterijos, likęs kiekis gaunamas su maistu.

Vitamino K  trūkumas gali būti žalingas žmogaus organizmui: gali sulėtėti kraujo krešėjimas, kraujuoti dantenos, gali pasirodyti diabeto simptomų. Ypač šį vitaminą rekomenduojama vartoti  sergant žarnyno ar kepenų ligomis, taip pat gausiai vartojant vaistus, kurie naikina žarnyno mikroflorą.

Dažnai vitamino K pritrūksta dėl netinkamos mitybos, todėl svarbu į savo kasdienės mitybos racioną įtraukti produktus, kuriuose gausu vitamino K. Ieškantiems produktų, kuriuose būtų vitamino K, rekomenduojame vartoti mūsų gaminamus vertingus įvairių uogų miltelius.

Produkte esantys vitaminų kiekiai gali skirtis nuo lentelėje pateiktų duomenų, lentelė yra informacinio pobūdžio, sudaryta remiantis uogose esančiu medžiagų vidurkiu.

Vitamino K paros norma (% / 10 g uogų miltelių):

UOGOS VITAMINO K PAROS NORMA %
Gervuogių milteliai 16,49  %
Raudonųjų serbentų milteliai 9,27 %
Aviečių milteliai 7 %
Spanguolių milteliai 4 %
Braškių milteliai 1,86 %
Vyšnių milteliai 1,77 %
Šaltalankių milteliai 1 %

Rekomenduojama vitamino K paros norma suaugusiam asmeniui yra 75 mikrogramai (µg).

Tik prisijungę vartotojai gali komentuoti.