Mineralai uogose
MANGANAS (Mn) – tai mineralas, kuris yra gyvybiškai svarbus žmogaus organizmui, tačiau jį vartoti reikia saikingai, nedideliais kiekiais. Šis mineralas naudingas daugeliui kūno funkcijų, pavyzdžiui, aminorūgščių, cholesterolio, gliukozės ir angliavandenių metabolizmo procesui. Taip pat jis atlieka svarbų vaidmenį formuojant kaulus, užtikrinant kraujo krešėjimą ir slopinant uždegimų procesus.
Manganas labai reikalingas žmogui: padeda išsaugoti sveikus kaulus, mažina cukraus kiekį kraujyje, padeda kasai gaminti insuliną, skatina greitesnį žaizdų gijimą. Šis mineralas taip pat suteikia antioksidantų, kurie saugo organizmą nuo laisvųjų radikalų. Neseniai atliktas mokslinis tyrimas atskleidė, kad būtent manganas padeda suskaidyti vieną pavojingiausių laisvųjų radikalų – superoksidą – į smulkesnius, nekenksmingus komponentus. Manganas reikalingas sveikiems asmenims, bet ypač naudingas gali būti sergantiems osteoporoze, artritu, diabetu, epilepsija, gali palengvinti moterų priešmenstruacinio sindromo simptomus.
Žmogaus organizmas negali pasigaminti mangano, bet gali jį kaupti kepenyse, kasoje, kauluose, inkstuose ir smegenyse. Mangano galima gauti su maistu, todėl svarbu stengtis į kasdienės mitybos racioną įtraukti produktus, kuriuose gausu šio mineralo. Džiovintų uogų milteliai gali būti vertingas mangano šaltinis.
Bendra mangano paros norma (% / 10 g uogų miltelių):
UOGOS | MINERALO Mn PAROS NORMA % |
Šaltalankių milteliai | 47 % |
Aviečių milteliai | 29,13 % |
Braškių milteliai | 19,95 % |
Mėlynių milteliai | 14,3 % |
Bruknių milteliai | 13,9 % |
Serbentų milteliai | 12 % |
Spanguolių milteliai | 12 % |
Raudonųjų serbentų milteliai | 8,14 % |
Vyšnių milteliai | 7,03 % |
Žemuogių milteliai | 4% |
Produkte esantys mineralų kiekiai gali skirtis nuo lentelėje pateiktų duomenų, lentelė yra informacinio pobūdžio, sudaryta remiantis uogose esančiu medžiagų vidurkiu.
VARIS (Cu) – yra vienas iš svarbiausių mineralų, būtinų, kad žmogus išgyventų. Jis randamas visuose kūno audiniuose ir atlieka itin reikšmingą vaidmenį susidarant raudoniesiems kraujo kūneliams, palaikant nervų bei imuninės sistemų veiklas, stiprinant kaulus ir kraujagysles. Šis mineralas taip pat padeda formuotis kolagenui ir leidžia efektyviau pasisavinti geležį.
Vario koncentracija organizme yra maža, jis beveik visada veikia susijungęs su plazmos baltymais. Šio mineralo trūkumas organizme yra gana retas, tačiau jeigu jis yra, tai gali sukelti įvairias širdies ir kraujagyslių ligas, neigiamai paveikti smegenų veiklą ir paskatinti tokių ligų kaip Alzheimeris atsiradimą. Sveikatos priežiūros specialistai rekomenduoja nėštumo metu vario gauti 1,0 mg per dieną. Šios rekomendacijos vertėtų laikytis, nes per didelis kiekis vario nėštumo metu gali sukelti nemalonių reiškinių, pavyzdžiui, sutrikdyti inkstų veiklą.
Vario biologinį prieinamumą gali sumažinti geležies, vitamino C ir cinko trūkumas. Specialiai vartoti vario papildų nerekomenduojama, jis randamas įvairiuose maisto produktuose, todėl jo galima gauti tiesiog su kasdiene visaverte mityba. Džiovintų uogų milteliai gali būti vertingas vario šaltinis. Bendra vario paros norma (% / 10 g uogų miltelių):
UOGOS | MINERALO Cu PAROS NORMA % |
Šaltalankių milteliai | 24 % |
Gervuogių milteliai | 18,36 % |
Raudonųjų serbentų milteliai | 12,1 % |
Mėlynių milteliai | 12 % |
Vyšnių milteliai | 11,54 % |
Aviečių milteliai | 10,02 % |
Bruknių milteliai | 8 % |
Žemuogių milteliai | 6,25 % |
Spanguolių milteliai | 6 % |
Braškių milteliai | 5,36 % |
Serbentų milteliai | 5 % |
Produkte esantys mineralų kiekiai gali skirtis nuo lentelėje pateiktų duomenų, lentelė yra informacinio pobūdžio, sudaryta remiantis uogose esančiu medžiagų vidurkiu.
GELEŽIS (Fe) – tai mineralas, kurio pagrindinė paskirtis yra pernešti deguonį iš plaučių į audinių ląsteles. Geležis taip pat padeda pašalinti anglies dioksidą, dalyvauja steroidinių hormonų ir tulžies rūgšties sintezėje, kepenyse vykstančiuose detoksikacijos procesuose.
Kai geležies kiekis organizme yra per mažas, dažnai atsiranda tokie nemalonūs simptomai kaip nuovargis, silpnumas, galvos svaigulys ar skausmas, taip pat išvaizdos pokyčiai – blyškesnė oda, lūžinėjantys nagai. Geležies trūkumas paskatina ir kognityvinius sutrikimus, gali sumažėti fizinis aktyvumas, susilpnėti imunitetas. Kai organizme geležies atsargų sumažėja labai stipriai, gali išsivystyti anemija – būklė, kai yra labai mažas eritrocitų ir / ar hemoglobino kiekis kraujyje, todėl pablogėja deguonies pernešimas į audinius.
Nors geležies yra gausu tam tikruose maisto produktuose, kai kurie žmonės jos vis tiek negauna pakankamai, todėl reikėtų sąmoningai į savo kasdienės mitybos racioną įtraukti šio mineralo turinčių produktų. O jei geležies trūkumas organizme yra itin didelis, tuomet gali tekti vartoti ir specialius papildus. Džiovintų uogų milteliai gali būti vertingas geležies šaltinis. Bendra geležies paros norma (% / 10 g uogų miltelių):
UOGOS | MINERALO Fe PAROS NORMA % |
Raudonųjų serbentų milteliai | 13 % |
Serbentų milteliai | 12 % |
Mėlynių milteliai | 10 % |
Aviečių milteliai | 9 % |
Žemuogių milteliai | 8 % |
Šaltalankių milteliai | 7,78 % |
Gervuogių milteliai | 7,73 % |
Braškių milteliai | 5,12 % |
Bruknių milteliai | 5 % |
Vyšnių milteliai | 4,03 % |
Spanguolių milteliai | 3 % |
Produkte esantys mineralų kiekiai gali skirtis nuo lentelėje pateiktų duomenų, lentelė yra informacinio pobūdžio, sudaryta remiantis uogose esančiu medžiagų vidurkiu.
CHROMAS (Cr) – tai mikroelementas, kuris labai svarbaus žmogaus sveikatai ir tinkamai organizmo būklei palaikyti. Chromas dalyvauja gliukozės, insulino bei lipidų homeostazėje, atlieka svarbų vaidmenį gydant cukrinį diabetą ir yra laikomas insulino kofaktoriumi, padedančiu tinkamai sukontroliuoti gliukozės kiekį. Šis mineralas taip pat padeda vykti normaliai angliavandenių, riebalų ir baltymų apykaitai. Suvartoti pakankamą kiekį produktų, kuriuose yra chromo, rekomenduojama įvairiomis ligomis, o ypač cukriniu diabetu, sergantiems asmenims.
Esant chromo trūkumui organizme gali pasireikšti daugybė nemalonių simptomų ir reiškinių, tokių kaip gausus prakaitavimas, nuolat šąlančios rankos, galvos svaigulys, dirglumas, itin sustiprėjęs apetitas (dažno valgymo poreikis) bei didelis troškulys, mieguistumas, krentantis svoris. Kai kurie šio mikroelemento trūkumo požymiai pastebimi sunkiau – pavyzdžiui, plazmoje pagausėjęs lipidų kiekis, padidėjęs cholesterolis ir gliukozės kiekis kraujyje, galūnių nervų pažeidimai – tačiau jie daro9 didelę žalą organizmui. Trūkstant chromo, didėja rizika susirgti ateroskleroze ir neurologiniais sutrikimais.
Šio mikroelemento yra daugelyje maisto produktų, pavyzdžiui, sūryje, mėsoje, žuvyje, vaisiuose ir daržovėse, tačiau jis žmogui reikalingas tik labai nedideliais kiekiais. Džiovintų uogų, ypač šaltalankių, milteliai gali būti vertingas chromo šaltinis. Bendra chromo paros norma (% / 10 g uogų miltelių):
UOGOS | MINERALO Cr PAROS NORMA % |
Šaltalankių milteliai | 98 % |
Mėlynių milteliai | 3 % |
Žemuogių milteliai | 1,67 % |
Produkte esantys mineralų kiekiai gali skirtis nuo lentelėje pateiktų duomenų, lentelė yra informacinio pobūdžio, sudaryta remiantis uogose esančiu medžiagų vidurkiu.
KALIS (K) – tai labai žmogaus organizmui svarbus elementas, kurio reikia suvartoti bent 100 mg per dieną, kad būtų tinkamai palaikomi pagrindiniai kūno procesai. Kalis itin svarbus kraujospūdžio sureguliavimui organizme, metabolizmo procesų palaikymui, taip pat jis dalyvauja riebalų ir angliavandenių medžiagų apykaitoje, perduodant nervinius impulsus, gaminant energiją iš riebalų. Kalis gerina raumenų funkciją, palaiko normalų kraujospūdį, padeda organizmui reguliuoti skysčius, siųsti nervinius signalus ir reguliuoti raumenų susitraukimų funkcijas. Veikdamas kartu su natriu kalis palaiko vandens kiekį ląstelėse.
Kalio trūkumą gali sukelti tam tikros ligos ar sutrikimai, pavyzdžiui, viduriavimas, vėmimas ar aukšto kraujospūdžio gydymas specialiais vaistais. Kai organizme trūksta kalio gali pradėti kamuoti tokie simptomai kaip raumenų silpnumas, širdies ritmo sutrikimas, padidėjęs kraujospūdis, pykinimas, nuotaikos svyravimai ar atsiradę depresijos požymiai.
Kalio galima gauti ir su maistu (jo būna maistiniuose šaltiniuose), ir su papildais. Džiovintų uogų milteliai gali būti vertingas kalio šaltinis. Bendra kalio paros norma (% / 10 g uogų miltelių):
UOGOS | MINERALO K PAROS NORMA % |
Šaltalankių milteliai | 7,7 % |
Serbentų milteliai | 7 % |
Žemuogių milteliai | 4,13 % |
Vyšnių milteliai | 3,68 % |
Gervuogių milteliai | 3,44 % |
Braškių milteliai | 3,25 % |
Aviečių milteliai | 3,22 % |
Mėlynių milteliai | 2,19 % |
Spanguolių milteliai | 2 % |
Bruknių milteliai | 2 % |
Produkte esantys mineralų kiekiai gali skirtis nuo lentelėje pateiktų duomenų, lentelė yra informacinio pobūdžio, sudaryta remiantis uogose esančiu medžiagų vidurkiu.
MAGNIS (Mg) – tai mineralas, randamas visame žmogaus kūne, o daugiausia jo (apie 40 proc.) aptinkama raumenyse ir minštuosiuose audiniuose. Magnis labai svarbus žmogaus organizmui – jis veikia kaip daugelio fermentų kofaktorius, dalyvauja energijos apykaitos, baltymų sintezės, DNR ir RNR sintezės procesuose. Taip pat šis mineralas reguliuoja kalio ir kalcio apykaitą. Labai svarbiu šio mineralo privalumu laikoma tai, kad pakankamas magnio kiekis gali padėti išvengti ar greičiau išgyti nuo lėtinių ligų, taip pat Alzheimerio ligos, 2 tipo diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų ar migrenos.
Magnis sąlyginai priklauso nuo kalcio – sumažėjus kalcio koncentracijai, organizme sumažėja ir magnio. Šio mineralo trūkumas paskatina neurologinių bei raumenų sistemos sutrikimų išsivystymą. Taip pat gali išsivystyti tokios ligos kaip anoreksija ar letargija, pasireikšti nemalonūs simptomai, pavyzdžiui, pykinimas, raumenų silpnumas, svorio netekimas. Didėjant magnio trūkumui atsiranda raumenų spazmai, traukuliai, širdies aritmijos, plaučių edemos, hipertenzija bei kitų širdies ligų rizika.
Magnio galima gauti vartojant papildus ar su maistu. Džiovintų uogų milteliai gali praturtinti organizmą magniu.
Bendra magnio paros norma (% / 10 g uogų miltelių):
UOGOS | MINERALO Mg PAROS NORMA % |
Gervuogių milteliai | 32,87 % |
Šaltalankių milteliai | 8 % |
Serbentų milteliai | 7 % |
Aviečių milteliai | 5,23 % |
Žemuogių milteliai | 5,14 % |
Raudonųjų serbentų milteliai | 3,22 % |
Bruknių milteliai | 2 % |
Mėlynių milteliai | 1,67 % |
Spanguolių milteliai | 1,52 % |
Produkte esantys mineralų kiekiai gali skirtis nuo lentelėje pateiktų duomenų, lentelė yra informacinio pobūdžio, sudaryta remiantis uogose esančiu medžiagų vidurkiu.
KALCIS (Ca) – tai maistinė medžiaga, kurios reikia visiems gyviems organizmams ir kuri daro stiprų poveikį sveikatai ir bendrai savijautai – gerina medžiagų apykaitos procesus, palaiko geras nervų sistemos funkcijas, smegenų veiklą, padeda vystytis ir stiprina kaulus, dantis, dalyvauja kraujagyslių ir raumenų išsiplėtimo bei susitraukimo procesuose. Kalcis labai svarbus kraujo krešėjimo procesams. Taip pat jis mažina kraujospūdį, reguliuoja cholesterolio kiekį. Be kalcio kai kurie pagrindiniai fermentai negali efektyviai veikti.
Kai organizme trūksta kalcio, vystosi įvairios ligos – atsiranda osteoporozės išsivystymo rizika, didėja hipertenzijos tikimybė. Didinti kalcio kiekį organizme rekomenduojama moterims, patiriančioms menopauzės simptomus. Taip pat daugiau kalcio reikia tiems, kurie serga įvairiomis ligomis, pavyzdžiui, anoreksija (ar turi kitų valgymo sutrikimų), pankreatitu, onkologinėmis ligomis, kenčia nuo inkstų nepakankamumo ar atitinkamų vitaminų trūkumo.
Kalcio galima gauti tiek vartojant specialius papildus, tiek su maistu, todėl į kasdienės mitybos racioną būtina įtraukti produktų, kurių sudėtyje yra kalcio. Džiovintų uogų milteliai gali praturtinti organizmą kalciu. Bendra kalcio paros norma (% / 10 g uogų miltelių):
UOGOS | MINERALO Ca PAROS NORMA % |
Serbentų milteliai | 6 % |
Žemuogių milteliai | 4 % |
Raudonųjų serbentų milteliai | 3,33 % |
Gervuogių milteliai | 2,92 % |
Aviečių milteliai | 2,52 % |
Bruknių milteliai | 2 % |
Šaltalankių milteliai | 2 % |
Braškių milteliai | 1,63 % |
Vyšnių milteliai | 1,61 % |
Mėlynių milteliai | 1,5 % |
Spanguolių milteliai | 0,82 % |
Produkte esantys mineralų kiekiai gali skirtis nuo lentelėje pateiktų duomenų, lentelė yra informacinio pobūdžio, sudaryta remiantis uogose esančiu medžiagų vidurkiu.
FOSFORAS (P) – tai antras pagal gausumą žmogaus organizme esantis mineralas. Jis labai svarbus gerai žmogaus sveikatai, reikalingas kaulams ir dantims stiprinti, B grupės vitaminams ir fermentams aktyvinti, metabolizmui aktyvinti. Taip pat fosforas būtinas amino rūgščių ir fosfolipidų susidarymui, jis dalyvauja kalcio, magnio, cinko, vitamino D ir jodo apykaitoje. Vartoti daugiau produktų, kuriuose gausu fosforo, rekomenduojama sportuojantiems ar užsiimantiems aktyvia fizine veikla, nes būtent šis mineralas formuoja raumeninį audinį ir yra reikalingas bendrai medžiagų apykaitai.
Jeigu organizme trūksta fosforo arba sutrinka jo apykaita, atsiranda nemalonių simptomų, tokių kaip nuovargis, silpnumas, protinio ir fizinio darbingumo sumažėjimas, greičiau išsivysto įvairios ligos, pavyzdžiui, rachitas, kraujagyslių aterosklerozė. Taip pat, kai organizme trūksta fosforo, gali kamuoti suprastėjęs arba visiškai išnykęs apetitas, kaulų skausmai, kaulų suminkštėjimas, nereguliarus kvėpavimas.
Fosforo galima gauti su maistu, todėl į savo kasdienės mitybos racioną reikėtų įtraukti atitinkamų maisto produktų. Džiovintų uogų milteliai gali būti puikus fosforo šaltinis. Bendra fosforo paros norma (% / 10 g uogų miltelių):
UOGOS | MINERALO P PAROS NORMA % |
Serbentų milteliai | 8 % |
Aviečių milteliai | 4,18 % |
Braškių milteliai | 3,44 % |
Gervuogių milteliai | 3,17 % |
Vyšnių milteliai | 2,12 % |
Bruknių milteliai | 2 % |
Spanguolių milteliai | 1,55 % |
Mėlynių milteliai | 1,29 % |
Šaltalankių milteliai | 1,1 % |
Produkte esantys mineralų kiekiai gali skirtis nuo lentelėje pateiktų duomenų, lentelė yra informacinio pobūdžio, sudaryta remiantis uogose esančiu medžiagų vidurkiu.
CINKAS (Zn) – tai mineralas, kurio gausu visuose organizmo skysčiuose bei audiniuose. Cinkas labai svarbus žmogaus organizmui, nes dalyvauja angliavandenių, baltymų, lipidų, nukleino rūgščių, mikroelementų ir metabolizmo fermentų sintezėse. Taip pat cinkas gali paveikti geležies, kalcio, fosforo, vario, folatų pasisavinimą, tokiu būdu mažindamas jų kiekį organizme. Cinkas svarbus ir tuo, jog atlieka reikšmingą vaidmenį imuninėje sistemoje.
Cinko trūkumas gali būti žalingas. Kadangi jis dalyvauja visuose organizme vykstančiuose medžiagų apykaitos procesuose, esant nepakankamam jo kiekiui gali pradėti kankinti nemalonūs simptomai: gali sulėtėti augimas, lytinė branda bei kaulų vystymasis, gali atsirasti odos pakitimų, kamuoti viduriavimas, sutrikti apetitas, varginti padidėjęs jautrumas, susilpnėti imunitetas, kartais šio mineralo trūkumas gali lemti elgsenos bei išvaizdos pokyčius.
Kūnas negali pats pasigaminti šio mineralo. Dėl šios priežasties reikia skirti pakankamai dėmesio savo kasdienei mitybai. Cinko galima gauti su maistu ar vartojant maisto papildus. Džiovintų uogų milteliai gali praturtinti organizmą cinku.
Bendra cinko paros norma (% / 10 g uogų miltelių):
UOGOS |