Raudonųjų serbentų nauda

RAUDONŲJŲ SERBENTŲ NAUDA

Raudonieji serbentai yra daug daugiau, nei skani uoga. Nežinote kodėl? Nes jų sudėtis yra labai vertinga ir šios uogos gali veikti kaip stiprus antioksidantas, antidiabetinė ir priešvėžinė medžiaga. Reguliariai vartojami raudonieji serbentai gali saugoti nuo virusinių infekcijų ir pagerinti atmintį. Jie taip pat naudingi odai ir akims. Maža to, jie gali padėti sergant įvairiomis ligomis.

Raudonųjų serbentų valgymo nauda sveikatai

1. Sveika ir graži oda. Raudonuosiuose serbentuose gausu vertingų medžiagų (B grupės vitaminų ir vitamino C), kurios yra naudingos odai. Pavyzdžiui, vitaminas C yra galingas antioksidantas, kuris kovoja ir netgi užkerta kelią laisvųjų radikalų daromai žalai odos ląstelėms. Šie vitaminai taip pat padeda atsinaujinti odos ląstelėms ir skatina jų gijimą po žalingo UV spindulių poveikio.

Be to, dėl uždegimų, infekcijų ar natūralaus senėjimo atsiranda įvairios odos ligos. Šie veiksniai išsausina odą, ant jos gali atsirasti žaizdų, gali pradėti kamuoti odos niežulys, paraudimai, šašai ir kt. Netgi gali išsivystyti atopinis dermatitas – sunki vaikų ir suaugusiųjų odos būklė. Tokiais atvejais odai reikės daugiau priežiūros ar gydymo. Klinikiniais tyrimais įrodyta, kad raudonuosiuose serbentuose yra medžiagos, kuri puikiai slopina odos uždegiminius procesus, maitina ir puoselėja odą be jokio šalutinio poveikio.

2. Teigiamas poveikis kraujuiRaudonieji serbentai yra puikus geležies, būtinos raudonųjų kraujo kūnelių susidarymui, šaltinis. Raudonieji kraujo kūneliai sudaro apie 40–45 % visos kraujo sudėties ir yra nepaprastai svarbūs, nes atlieka kraujo ir kitų maistinių medžiagų pernešimą į įvairias kūno ląsteles bei organus. Geležies trūkumas gali turėti daug neigiamų pasekmių, tačiau jų galima išvengti dažniau valgant maistą, kuriame gausu geležies.

3. Stipresnė imuninė sistema. Raudonuosiuose serbentuose esantis vitaminas C stiprina imuninę sistemą, maitina ją, kad organizmas nepasiduotų virusų ir bakterijų atakoms. Jis apsaugo ne tik nuo įprastų peršalimo ligų, bet ir suteikia organizmui galimybę kovoti su tam tikrų vėžio ląstelių susidarymu. Vitaminas C atlieka antioksidacinį vaidmenį kvėpavimo takuose, todėl yra naudingas astma sergantiems asmenims. Raudonuosiuose serbentuose esantis vitaminas C taip pat turi antihistamininių savybių, kurios apsaugo nuo alergijos ir mažina jos neigiamą poveikį.

4. Teigiamas priešuždegiminis poveikis. Įvairūs žmogaus organizme vykstantys uždegiminiai procesai gali sukelti širdies, kepenų ir inkstų ligas, taip pat artritą, šlapimo takų infekcijas ir netgi neurodegeneracinius sutrikimus (Alzheimerio ligą, demenciją ir kt.). Įtraukus į savo racioną raudonųjų serbentų, kuriuose gausu priešuždegiminių junginių, galima išvengti šių ligų arba bent sumažinti jų simptomus. Tiesa, ne tik skintos uogos, bet ir serbentų ekstraktai, raudonųjų serbentų milteliai ar kitu pavidalu vartojamos šios uogos veikia efektyviai – slopina uždegimą skatinančių komponentų aktyvumą imuninėje sistemoje.

5. Pagalba užkietėjus viduriams. Šiose mažose raudonose uogose yra daug skaidulų – esminio subalansuotos mitybos elemento, kuris skatina reguliarų tuštinimąsi, nes sugeria vandenį apatiniame virškinimo trakte ir fiziškai išvalo bei išstumia atliekas. Tai teigiamai veikia visą žarnyno veiklą. Skaidulos padeda išvengti vidurių užkietėjimo.

6. Geresnė širdies sveikata. Raudonuosiuose serbentuose esantis kalis yra širdžiai naudingas mineralas, kuris teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sveikatą. Taip pat jis padeda išvengti hipertenzijos ir mažina kraujospūdį. Kalis naudingas ir kitiems organams, pavyzdžiui, inkstams. Žinoma, kad šis mineralas gali sumažinti insulto riziką.

7. Tinka svorio metimui. Raudonieji serbentai turi mažai kalorijų – tik 63 viename puodelyje. Juose taip pat mažai riebalų ir daug maistinių skaidulų, todėl jie idealiai tinka metant svorį. Skaidulos leidžia  greičiau pajausti sotumo jausmą, todėl valgyti norisi mažiau.

8. Mažesnis cholesterolio kiekis kraujyje. Didelis „blogojo“ cholesterolio kiekis padidina širdies ir kraujagyslių ligų, kepenų ligų ir medžiagų apykaitos sutrikimų riziką. Tyrimai rodo, kad mityba, į kurią įtraukta produktų, kuriuose gausu antocianinų, gali sumažina bendrojo cholesterolio kiekį. Kadangi raudonuosiuose serbentuose yra daug antocianinų, tai jie gali netgi padidinti „gerojo“ cholesterolio kiekį kraujyje. Tokį raudonųjų serbentų poveikį patvirtino daugybė mokslinių tyrimų.

Be to, raudonuosiuose serbentuose gausu antioksidantų, kurie saugo organizmą nuo lipidų oksidacijos. Tokiu būdu užkertamas kelias nutukimo ir lėtinių ligų (aterosklerozės, Alzheimerio ir kt.) atsiradimui.

9. Geresnis regėjimas. Raudonųjų serbentų sudėtyje esntys antocianinai gerina akių sveikatą ir regėjimo funkcijas. Antocianinai gerina regos nervų kraujotaką, gali turėti teigiamą poveikį gydant lėtines akių ligas. Serbentai gali sulėtinti senėjimo ar įvairių ligų daromą neigiamą poveikį akims.

10. Geresnė smegenų veikla. Kaip ir vitaminas C, raudonieji serbentai slopina lipidų peroksidaciją organizme. Jei šis procesas nevyksta, organizme kaupiasi laisvieji radikalai, kurie sukelia neurodegeneracines ligas, įskaitant Alzheimerio, Huntingtono ir Parkinsono ligas. Be to, laisvųjų radikalų kaupimasis sukelia smegenų ląstelių (neuronų) uždegimą. Serbentai slopina tokius uždegimus. Reguliarus raudonųjų serbentų vartojimas gali pagerinti atmintį, palengvinti mokymąsi.

9. Palengvinti cukrinio diabeto simptomai. Šaltalankiai sumažina ir atitolina gliukozės bei insulino šuolius kraujyje.

10. Stipresnė imuninė sistema. Šaltalankiai stiprina imuninę sistemą ir sumažina imuninę sistemą slopinančių toksinų poveikį.

11. Išvengta bakterinių infekcijų. Šaltalankiai stabdo įvairių infekcinių bakterijų dauginimąsi ir plitimą.

Tik prisijungę vartotojai gali komentuoti.