Bruknių nauda

Bruknės yra mažos, sultingos raudonos uogos, savo išvaizda panašios į spanguoles, tačiau daug švelnesnio skonio. Bruknės auga ant mažo visžalio krūmo, sausuose pušynuose, aukštapelkių pakraščiuose, tundroje. Bruknės (lot. Vaccinium vitis-idaea) nėra retas svečias virtuvėse dėl skonio savybių, tačiau ne visi žino ir tai, kokių vitaminų ir mineralų šios uogos turi.

Bruknės nuo senų laikų buvo vadinamos supermaistu – uogomis, išsiskiriančiomis labai didele maistine verte ir nauda sveikatai, jos taip pat naudingos svorio kontrolei ir tinkamai širdies veiklai palaikyti.

bruknes nauda brukniu uogu nauda

Yra daug priežasčių, kodėl verta reguliariai valgyti bruknes ar naudoti šiuo metu itin populiarius bruknių miltelius. Bruknės yra mažos, sultingos raudonos uogos, savo išvaizda panašios į spanguoles, tačiau daug švelnesnio skonio. Bruknės auga ant mažo visžalio krūmo, sausuose pušynuose, aukštapelkių pakraščiuose, tundroje. Bruknės (lot. Vaccinium vitis-idaea) nėra retas svečias virtuvėse dėl skonio savybių, tačiau ne visi žino ir tai, kokių vitaminų ir mineralų šios uogos turi.

Bruknės nuo senų laikų buvo vadinamos supermaistu – uogomis, išsiskiriančiomis labai didele maistine verte ir nauda sveikatai, jos taip pat naudingos svorio kontrolei ir tinkamai širdies veiklai palaikyti. Yra daug priežasčių, kodėl verta reguliariai valgyti bruknes ar naudoti šiuo metu itin populiarius bruknių miltelius.

Bruknių nauda detaliau

1. Bruknių sudėtyje yra daug antioksidantų

Maistiniu požiūriu bruknės vertingiausios antioksidantais ir kitais naudingais junginiais. Suvartojus bruknių organizmas bus gausiai aprūpintas manganu – mikroelementu, kuris padeda palaikyti normalią energijos apykaitą, normalią kaulų būklę, jungiamojo audinio formavimąsi, saugo ląsteles nuo oksidacinės pažaidos. Be to, tokia bruknių porcija aprūpina organizmą ir vitaminu E bei vitaminu C – abu jie veikia kaip antioksidantai.

Bruknėse, kaip ir daugelyje kitų uogų, gausu reikalingų junginių – antocianinų ir flavonoidų. Iš tiesų raudoną spalvą bruknėms suteikia būtent antocianinai, kurie turi antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių.

Antioksidantai padeda mūsų organizmui kovoti ir su bakterijomis, esančiomis burnoje, taip apsaugodami dantis. Bruknėse esantys vitaminai stiprina regėjimą, vitaminas C skatina ląstelių atsinaujinimą.

Reguliarus bruknių vartojimas taip pat gali padėti sumažinti aukšto kraujospūdžio, širdies ligų riziką.

2. Bruknės naudingos gerosioms žarnyno bakterijoms

Bakterijos ir virškinimo trakto mikrobai, vadinami žarnyno mikrobiota, gali būti pagrindinis žarnyno sveikatą nulemiantis veiksnys. Tai, ką valgote, daro didelę įtaką žarnyno mikrobiotai. Tyrimai rodo, kad bruknių valgymas gali sukelti teigiamus žarnyno mikrobiotos sudėties pokyčius, kurie gali padėti apsisaugoti nuo uždegiminių reakcijų.

Uždegiminiai procesai paskatina daugelio ligų (įskaitant širdies ligas, II tipo cukrinį diabetą, kepenų ligas ir demenciją) atsiradimą. Tad, tikėtina, kad bruknių įtraukimas į mitybą, turės priešuždegiminį poveikį ir teigiamai paveiks žarnyno sveikatą.

3. Bruknės padeda kontroliuoti svorį

Bruknės labai naudingos tiems, kurie laikosi dietų. Viename puodelyje bruknių (apie 100 gramų uogų) yra tik 54 kalorijos. Tai ne tik teigiamai veikia sveikatą, bet ir gali padėti kontroliuoti svorį.

Tris mėnesius trukusiame tyrime tie, kurie 20 % kalorijų gavo iš bruknių, svėrė 21 % mažiau ir turėjo žymiai mažesnį kūno riebalų kiekį nei tie, kurie valgė kaloringas uogas.

brukniu lapai nauda uogos

4. Bruknės padeda palaikyti normalų cukraus kiekį kraujyje

Bruknės ir bruknių ekstraktas gali padėti kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje. Vieno tyrimo dalyviai (vyrai) buvo suskirstyti į dvi grupes: vieni valgė saldintą jogurtą su 40 gramų bruknių miltelių, o kiti – jogurtą be bruknių miltelių. Pirmosios grupės dalyvių cukraus kiekis kraujyje ir insulinas buvo tokie patys, nepaisant papildomų angliavandenių, gaunamų iš uogų. Panašiai buvo ir su tyrime dalyvavusiomis moterimis: vienos suvalgė 150 gramų bruknių tyrės su maždaug 35 gramais cukraus ir jų didžiausias insulino kiekis po valgio buvo 17 % mažesnis, palyginti su moterimis, kurios tyrę valgė be cukraus.

Insulino kiekio valdymas ir jo normalizavimas gali padėti sumažinti nutukimo riziką ir kitų ligų atsiradimo (pavyzdžiui, II tipo cukrinio diabeto) tikimybę.

5. Bruknės gali padėti palaikyti gerą širdies sveikatą

Bruknių sudėtyje yra didelis polifenolių ir skaidulų kiekis, kuris svarbus gerai širdies veiklai užtikrinti. Tyrimai rodo, kad bruknės gali padėti atsipalaiduoti širdies arterijoms, kad palaikytų tinkamą kraujotakos veiklą, sulėtintų aterosklerozės progresavimą, sumažintų trigliceridų kiekį ir apsaugotų širdies ląsteles nuo oksidacinės žalos.

6. Bruknės – akių sveikatai stiprinti

Ryški šviesa gali pažeisti akis. Akių tinklainė, kuri šviesą paverčia nerviniais signalais, yra ypač pažeidžiama saulės ir mėlynosios šviesos spindulių (pastaruosius skleidžia išmanieji telefonai ir kompiuteriai). Tyrimai atskleidė, kad bruknių vartojimas gali padėti apsaugoti tinklainę nuo laisvųjų radikalų žalos, kurią sukelia tiek mėlynosios šviesos, tiek ultravioletiniai saulės spinduliai. Šią apsaugą užtikrina bruknėse esantys antocianinai. Ne veltui iki šiol rekomenduojama vartoti bruknes, norint pagerinti regėjimą.

7. Bruknės gali sumažinti vėžio riziką

Bruknėse yra skaidulų, naudingųjų junginių ir vitaminų, kurie gali sumažinti vėžio išsivystymo riziką. Tyrimo rezultatai atskleidė, kad fermentuotos bruknių sultys slopina burnos vėžio ląstelių augimą ir plitimą. Vitaminas C kartu su antioksidantais, kurių gausu bruknėse, užpildytais antocianinais gali slopinti vėžio ląstelių augimą, todėl tokios uogos, kaip bruknės, yra kovos su vėžiu potencialas.Taip pat bruknės gali skatinti leukemijos (kraujo vėžio) ląstelių žūtį ir slopinti krūties, storosios žarnos ir gimdos kaklelio vėžio ląstelių plitimą.

Alternatyvus bruknių produktas gali būti bruknių ekstrakto papildai ar bruknių milteliai, kuriuose išsaugojami naudingi uogų komponentai.

brukniu nauda sveikatai

8. Bruknės labai reikalingas smegenų maistas

Tyrimai, atlikti su graužikais, rodo, kad bruknės ar jų ekstraktas gali pagerinti smegenų veiklą, įskaitant atmintį, atsparumą stresui. Uogose esantys antioksidantai apsaugo smegenų ląsteles.

9. Bruknės pasižymi antivirusiniu poveikiu

Mokslininkai yra nustatę, kad bruknėse esantys antocianinai sėkmingai stabdo gripo A viruso dauginimąsi ir slopina koksakio virusą (kojų, delnų ir burnos liga, galinti pasireikšti karščiavimu, galvos ir raumenų skausmais).

10. Bruknės reikalingos tinkamai burnos sveikatai palaikyti

Bakterijos lengvai formuojasi burnoje, dėl to ilgainiui gali išsivystyti apnašos. Jei jos netinkamai valomos, gali kilti didesnių problemų. Daugeliu tyrimų nustatyta, kad bruknių antimikrobinės savybės gali padėti sumažinti bakterijų susidarymo burnoje riziką. Ne vienas atliktas tyrimas įrodė, kad bruknėse yra junginių, galinčių užkirsti kelią bakterijoms, skatinančioms dantenų ligas ir apnašų kaupimąsi ant dantų.

11. Bruknės – tai inkstų apsauga

Bruknėse esantys antocianinai saugo inkstus nuo įvairių pažeidimų, užtikrina jų tinkamą funkcionavimą. Taip pat antocianinai mažina inkstų uždegimo simpomus.

12. Bruknės – nuo šlapimo takų infekcijų

Moterims, kurios šešis mėnesius gėrė bruknių sulčių koncentratą, 20 % rečiau pasireiškė šlapimo takų infekcijos rizika.

brukniu nauda zmogui

13. Bruknės gali apsaugoti nuo apsinuodijimo maistu

Bruknės puikiai tinka ne tik gerai sveikatai palaikyti, bet ir maisto konservavimui.

Bruknių koncentratas, įdėtas į uogų džemus ar uogienes, kuriose yra mažas cukraus kiekis, gali užkirsti kelią pelėsių atsiradimui.

Be to, bruknių ekstraktas gali ne tik apsaugoti, bet ir padėti išvengti bakterijų, kurios dažniausiai sukelia apsinuodijimą maistu, plitimo.

14. Priešuždegiminis poveikis

Įtraukus bruknes į savo racioną, didinamas ir kvercetino kiekis organizme, o kadangi kvercetinas pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, jis gali padėti kiekvienam, turinčiam problemų dėl lėtinio uždegimo, pavyzdžiui, artrito.

Bruknių nauda – mitybos racionas

Šios ryškiai raudonos spalvos uogos gali suteikti daugiau skonių daugybei kasdieninių patiekalų. Bruknes galima valgyti šviežias (ką tik skintas), galima įsigyti šaldytų bruknių arba bruknių miltelių. Taip pat galima vartoti ir džiovintas bruknes arba jų sultis, padažus, uogienes ir kt. Tiesa, pastarieji gaminiai (padažai ir uogienės) dažnai yra saldinami cukrumi, todėl jie yra ne tokie sveiki ir naudingi kaip šviežios uogos ar bruknių milteliai.

Jei bruknių nauda sužavėjo, tačiau vienų šviežių uogų valgyti neprisiverčiate, o idėjų, kaip panaudoti bruknes, neturite – pasinaudokite mūsų patarimais:

  • Berkite bruknių ar bruknių miltelių į jogurtą, kokteilius, mėgstamus desertus.
  • Užberkite šviežių bruknių ar bruknių miltelių ant lapinių žalių salotų.
  • Naudokite bruknes miltinių blynų ar vaflių papuošimui.
  • Saikingai dėkite bruknių į įvairius kepinius.
  • Bruknių miltelius įmaišykite į avižinius dribsnius ar košes.
  • Sumaišykite šviežias arba atšildytas bruknes su kitomis uogomis ir mėgaukitės vaisių salotomis.
  • Į karštą ar šaltą arbatą tiesiog įpilkite bruknių miltelių.

Tinkamai vartojant bruknes, jos ne tik padės palaikyti gerą sveikatos būklę, padės numalšinti kamuojančius nemalonius simptomus, bet ir praturtins mitybą. Prie išskirtinio bruknių skonio nesunku priprasti, o jų nauda neužtrunka pajausti.

Atnaujinta: redagavo Martynas S

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Fill out this field
Fill out this field
Įveskite tinkamą el. pašto adresą.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu
Skip to content